In 2002 werd op initiatief van Ger de Wal en Aggie van der Meer stichting de Blaue Toer opgericht om de theater voorstelling Spul om de stêd, it bist en de engel van auteur Aggie van der Meer te kunnen spelen. 

De Blaue Toer heeft hierna nog meerdere succesvolle voorstellingen geproduceerd:

Spegelbylden (2005), Loftkastielen (2007), Ifigeneia bij Hidaard (2008), Slach boppe de stêd en De Susters (2008) Brulloftsgasten (2010).

 

 

In 2012  heeft De Blaue Toer zich vernieuwd tot een platform voor theater en muziek en wordt nu geleid door Dennis Dronkers & Rutgert Oldenburger. Het huidige platform staat voor muziek en theater producties die bij voorkeur op locaties in Friesland worden uitgevoerd. De Blaue Toer wil hiermee een vernieuwende bijdrage leveren aan de rijke Friese theater en muziekcultuur.

 

De Blaue Toer kan tevens een cross-over functie bieden voor theatermakers, componisten, scenarioschrijvers en acteurs.

Daarnaast wordt er gestreefd naar een uitgebreid aanbod om daarmee een ieder die affiniteit heeft met muziek en theater te inspireren en laten genieten van het gezamenlijk bezig zijn met theater en muziek. De opgedane ervaring en kennis kan vervolgens een kans bieden om deze ten uitvoering te brengen in nieuwe voorstellingen.

 

 

 

 

Foto: Almar Setz